• Een spaarrente van 130% is geen pretje in Argentinië, want dat is nog altijd lager dan de inflatie van 138 procent.
  • De economische malaise is een belangrijk thema bij de presidentsverkiezingen in Argentinië.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit waarom het belangrijk is dat een nieuwe president snel gaat praten met het IMF.

ANALYSEOp de officiële wisselmarkten krijg je maar liefst 350 Argentijnse peso voor een dollar. Begin dit jaar was dat nog maar 175 peso per dollar en ruim twintig jaar geleden was de waarde van de peso zelfs gekoppeld aan de dollar.

De enorme waardedaling wordt veroorzaakt door torenhoge inflatie. In september kwam die uit op maar liefst 138 procent. Zo bekeken heb je nog niets aan een mooie spaarrente, die in Argentinië momenteel rond de 130 procent schommelt. De inflatie wordt aangewakkerd doordat de Argentijnse centrale bank voortdurend peso’s bijdrukt, voor het financieren van forse begrotingstekorten.

Verkiezingen Argentinië: centrale bank afschaffen?

De economische malaise is uiteraard het belangrijkste thema in de Argentijnse verkiezingen. De afgelopen maanden zag het ernaar uit dat de excentrieke Javier Milei een poging zou mogen wagen om de Argentijnse economie weer op de rails te sturen. Milei – die wordt omschreven als een Latijns-Amerikaanse mix van Donald Trump, Boris Johnson en Jair Bolsonaro – was in augustus de grote winnaar van de voorverkiezingen.

Om het financiële vertrouwen in de Argentijnse financiën te herstellen, wil Milei onder meer de centrale bank afschaffen, de peso weer koppelen aan de dollar en harde bezuinigingsmaatregelen doorvoeren.  Ondanks de verrassende zege in augustus, haalde hij op zondag 22 oktober slechts 30 procent van de stemmen. Dat was niet alleen ruim minder dan de 40 procent die nodig is voor het premierschap, maar hij bleef ook ruim achter bij de 37 procent van minister van Financiën Sergio Massa.

De uitslag is een duidelijk signaal dat een groot deel van het Argentijnse volk zich niet helemaal prettig voelt bij de onorthodoxe financiële aanpak van Milei en bij zijn bezuinigingsplannen.

Toch is Massa niet de grote favoriet voor de beslissende verkiezingsronde, die op zondag 19 november plaatsvindt. De conservatieve Patricia Bullrich die met 24 procent van de stemmen op de derde plaats kwam, weigert zich namelijk achter Massa te scharen. Hij was volgens haar namelijk onderdeel van de slechtste regering uit de geschiedenis van Argentinië.

Argentinië moet snel aankloppen bij het IMF

De stembusgang liet de peso ogenschijnlijk volledig koud. Dat heeft er echter alles mee te maken dat de centrale bank met steunaankopen de koers op peil houdt. De vreemde valutareserves van Argentinië zijn echter bijna op en beleggers hebben weinig vertrouwen in de financiële toekomst van het land. Net zoals overigens de bevolking, want op de zwarte markt ben je zelfs 1.000 peso’s kwijt voor een dollar.

Argentijnse staatsobligaties die zijn uitgegeven in euro’s, noteren nu 70 procent lager dan de uitgifteprijs. Die korting is zelfs groter dan bij Griekse staatsobligaties op het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis.

De winnaar van finale verkiezingsronde van 19 november moet dan ook razendsnel het gesprek aanknopen met IMF, om Argentinië zo wat lucht te geven. Gelet op de verkiezingsprogramma’s, zou het voor zowel de economie als de peso beter zijn als Massa dan het woord mag nemen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.